Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán-Medgyessy vita: fele igen, fele nem

Népszabadság
2002.02.27. 05:30
A megkérdezettek fele tartja fontosnak, hogy a kormányfőjelöltek, Orbán Viktor és Medgyessy Péter nyilvános tévévitában mérkőzzenek meg, a szavazók másik fele szerint erre nincs szükség ? derül ki a Népszabadság számára készített Medián felméréséből. Az optimális időzítést illetően az összes megkérdezett 53 százaléka, a vitát szükségesnek tartók 79 százaléka az első forduló előtti időpont mellett teszi le a garast. A két nagy politikai tábor hívei között ebben a kérdésben majdnem teljes az összhang, hiszen a Fidesz?MDF közös lista szavazóinak is mindössze 15 százaléka tartja helyesnek, hogy a két forduló között kerüljön sor a tévévitára.

A kormányoldalon egyébként kevesebben tartják szükségesnek a két miniszterelnök-jelölt vitáját (50 százalék), mint a szocialisták szavazótáborában (59 százalék), ami azért különös, mert a Fidesz?MDF támogatói valamivel jobban bíznak a saját jelöltjükben: a közös listára szavazók 68 százaléka szerint Orbán Viktor szerepelne jobban egy nyílt vitában, míg az MSZP-szavazók 61 százaléka gondolja ugyanezt Medgyessyről. Orbán elsőbbsége az összes megkérdezett körében is érvényesül: a lakosság harmada szerint a hivatalban lévő miniszterelnök, negyede szerint a kihívó lenne a nyertese a tévévitának ? 28 százalék azt feltételezi, hogy egyformán szerepelnének. Ha létrejön a két politikus szócsatája, akkor azt feltehetően a lakosság 43 százaléka nézné meg a televízióban.