Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliók vándoroltak MSZP-közeli vállakozókhoz Paksról?

Magyar Nemzet
2002.02.27. 05:52
Kétséges, hogy az egykor Medgyessy Péter MSZP-s kormányfőjelölt által vezetett Magyar Paribas Rt. megdolgozott-e azért a kilenc és fél millió forintért, amelyet még 1991-92-ben vett fel a Paksi Atomerőmű Rt.-től ? írja szerdai számában a Magyar Nemzet. A mai értéken több mint harmincmillió forintot szakértői tanácsadásért kapta a francia vállalkozás. A szerződést Medgyessy, mint a cég elnök-vezérigazgatója személyesen írta alá. Az atomerőmű részéről Pónya József, akkori vezérigazgató látta el kézjegyével, aki a rendszerváltozás előtt a szocialista miniszterelnök-jelölt tagtársa volt az MSZMP Központi Bizottságában. Az atomerőmű felügyelőbizottsága később semmiféle nyomát nem találta a szakértésnek. A grémium leszögezte, hogy "nem kizárhatóan kár érte az atomerőművet". Menesztése után Pónya József azzal védekezett, hogy Medgyessyék szóban adtak tanácsokat.

Medgyessy tágabb értelemben vett csapata a tanácsadói együttműködés után sem távolodott el Pakstól. Az 1998-as választási kampány előestéjén ugyanis egy később 80 millió forintos kifizetéssel járó szerződést kötött az atomerőművel az MSZP-közeli Altus-birodalom egy tagja. Ez utóbbi megállapodást Szabó József, az MSZP paksi képviselőjelöltje és megyei listavezetője írta alá, aki 1994-től 1998-végéig állt az atomerőmű élén. Dokumentumok szerint az Altus cég nem végzett értékelhető tevékenységet az atomerőmű számára, s a megbízásában azt sem rögzítették, hogy pontosan mit is kellene csinálnia. Az Altus cégcsoportban vezetői tisztséget töltött be Apró Piroska, Horn Gyula korábbi kabinetvezetője és Apró lánya, Dobrev Klára, aki jelenleg Medgyessy Péter kabinetfőnöke.