Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem jár az egy százalék a Gyermekrák Alapítványnak

MTI
2002.02.27. 19:41
A Fővárosi Bíróság elutasította a Gyermekrák Alapítvány kérelmét az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közigazgatási határozatának felülvizsgálatára, amelyben az APEH megtagadta az adók egy százalékából a 2000. évben befolyt 134 millió forint kiutalását - derül ki az MTI birtokába szerdán került végzésből.

A bíróság indokolása tartalmazza: a Gyermekrák Alapítványt a Fővárosi Bíróság 1997. december 30-án vette nyilvántartásba, majd 1998. január 1-étől kiemelten közhasznú szervezetnek minősítette.
Az indokolás jelzi: az alapítvány kiemelkedő közhasznú szervezetté minősítése miatt a jogszabályokat úgy értelmezte, hogy a személyi jövedelemadók egy százalékának felhasználása szempontjából kedvezményezetti státusa azonos a közalapítvánnyal.
Azaz az alapítvány felfogása szerint nem szükséges 3 éves várakozási idő ahhoz, hogy jogalappal pályázhasson az egy százalékos adományokra.

Ám a jogilag közalapítványnak nem minősülő Gyermekrák Alapítvány 3 éves várakozási idő után pályázhat csak az állampolgárok jövedelemadójának egy százalékára.