Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Próbaperre mennek a Széchenyi professzori ösztöndíjasok

Magyar Hírlap
2002.03.04. 07:41
Áprilisra tűzte ki a Fővárosi Bíróság az elsőfokú tárgyalást abban a perben, amelyet a Széchenyi professzori ösztöndíjak feltételeinek megváltoztatása miatt indított három egyetemi oktató - Örkény Antal, Medgyes Péter és Sik Endre - az Oktatási Minisztérium ellen. Az ELTE-n tanító Széchenyi professzori ösztöndíjas tanárok szerint a minisztérium utólag, egyoldalúan módosította a díjazás feltételeit: idén havi 320 ezer forint helyett csak 220 ezer forintot kapnak, 100 ezer forinttal kevesebbet, mint amennyi eredeti szerződésük szerint járna nekik.

Az 1997-ben induló Széchenyi professzori ösztöndíj eredeti szerződése szerint a legjobb oktatók négy éven keresztül az előző évi minimálbér nyolcszorosát kapják. Kiderült azonban, ez csak 2000. január 1-jéig volt így, amíg a felsőoktatási törvény határozta meg a juttatás összegét. Ezt követően a költségvetési törvényben határozták meg az összeget, s vélhetően a jelentős minimálbér-emelés miatt a juttatás összegének meghatározását leválasztották a minimálbérről. A minisztérium szerint a minimálbér tavaly nagymértékben emelkedett, ezért a többi oktatóval szemben méltánytalanul magas összeget kellett volna kifizetni az ösztöndíjasoknak.