Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyelvvizsga: az egyetemisták haladékot kérnek az oktatási tárcától

Népszabadság
2002.03.04. 08:17
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azzal a kéréssel fordult az oktatási tárcához, hogy a képesítési követelményekben előírt nyelvvizsga megszerzése ne a záróvizsgára bocsátás, hanem a diploma kiadásának feltétele legyen - nyilatkozta Almássy Kornél, a HÖOK elnöke. Egyes karokon, leginkább a műszaki felsőoktatásban ugyanis a hallgatók közel negyven százalékának nincs nyelvvizsga-bizonyítványa. Minthogy a tananyagok drasztikus ütemben változnak, néhány év alatt - míg a hallgató nyelvvizsgája megszerzésére koncentrál - megváltozhat a záróvizsga anyaga, s így a hallgatóktól olyan ismereteket kérhetnek majd számon, amelyekre nem készítették fel őket.

Az 1993-as felsőoktatási törvény még úgy fogalmazott, hogy a diploma kiadásának feltétele a nyelvvizsga. A jogszabály 1996-os módosítása után viszont a hallgatókat már nem lehetett záróvizsgára bocsátani nyelvvizsga nélkül. Később egy kormányrendelettel 2001. július 31-ig még haladékot adtak ennek érvényesítésére: vagyis egészen tavalyig - intézményi döntéstől függően - lehetett záróvizsgázni nyelvvizsga nélkül is. Az idén csak nyelvvizsga-bizonyítvány birtokában lesz erre mód. Almássy szerint legalább 2005-ig, a kétszintű érettségi bevezetéséig kellene haladékot kapniuk a hallgatóknak. Ekkortól már a középiskolai tanulmányok lezárásának feltétele lesz valamely nyelv középszintű ismerete.