Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EüM: Tizenöt évvel kevesebbet élnek a romák

MTI
2002.03.07. 08:55
A roma lakosság egészségi állapotának mutatói lényegesen rosszabbak az átlagosnál a kutatók szerint - tartalmazza az Egészségügyi Minisztérium szakanyaga. A közelmúltban lezárult, 60 településen 1 200 család, valamint az őket gondozó háziorvosok, védőnők megkérdezésével végzett felmérés szerint a cigányság életesélyei nagyon rosszak: 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint a nem romák.

A kutatók az egészségi kockázatok közé sorolják a romák alacsony szintű foglalkoztatását és a többségi társadalomnál rosszabb lakáskörülményeiket. Megjegyzik: a környezetszennyezés és a munkahelyi ártalmak szintén veszélyt jelentenek az érintett romák egészségi állapotára. A kutatók megítélése szerint a roma lakosság nagy része egészségtelenül, olcsó, zsírban és szénhidrátban gazdag ételekkel táplálkozik, és gyakori náluk az éhezés, az alultápláltság is.

Megállapítják: a cigányság fertőzésektől és járványoktól veszélyeztetett népcsoport a nem megfelelő higiénés körülményeik miatt. A közlés szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyénként feltérképezte a közegészségügyi szempontból veszélyt jelentő roma telepeket, melyek száma az országban 483. Az ÁNTSZ-eknél minden megyében cigányügyi referenseket, a városokban pedig cigányügyi témafelelősöket neveztek ki a roma lakosság közegészségügyi problémáinak megoldása érdekében.