Judit
2 °C
7 °C

Zsebszerződés: törvénysértőnek találták a külföldi cég somogyi szerződéseit

Világgazdaság
2002.03.08. 07:47
Az első komoly és precedensértékű eljárás kezdődhet meg egy zsebszerződés jellegű ügyben, amelyben egy Somogy megyei külföldi tulajdonú cég érintett - írja a napilap. A Kaposvári Körzeti Földhivatal a napokban az ügyészéghez fordul, hogy az indítson pert több, irreális áron megkötött és jogszabályellenes földhasználati szerződés érvénytelenítésére.

Az FVM szakértője szerint a földhivatal az osztrák tulajdonú somogyi cég megállapodásait azért nem veszi nyilvántartásba és adja át az ügyészségnek, mert azok törvénysértő rendelkezéseket tartalmaznak. A társaság a megállapodásokat úgy kötötte meg, hogy irreálisan magas, a helyi áraknál 30-40 százalékkal nagyobb bérleti díjat kínált a földtulajdonosoknak. Az agrártárca szerint a szerződések több rendelkezése alapján az valószínűsíthető, hogy a cég a tulajdonszerzési korlátozásokat és az új elő-haszonbérleti szabályozást próbálta meg kijátszani. Így igyekezett elbérelni a területeket az új kedvezményezettek elől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?