Folytatódik az éhségsztrájk a villanyáramért

RSK
2002.03.12. 10:12
Háromnapos figyelmeztető éhségsztrájkba kezdett két tunyogmatolcsi férfi - és további hat szimpatizáns -, akiknek a tavaly augusztusban felépült házaihoz az önkormányzat a többszöri ígéretek és a jogszabály ellenére sem hajlandó kiépíteni az elektromos hálózatot. A kisgyermekeikkel hónapok óta melléképületekben lakó családok szerint az önkormányzat roma származásuk miatt diszkriminálja őket.

Szikora Zsolt és Jónás Zoltán korábban saját költségükön is bevezettették volna az áramot, de az áramszolgáltatóhoz beadott hálózatbővítési kérelmüket végül a község jegyzőjének kérésére - a vegyes tulajdonú hálózat elkerülése miatt - visszavonták. A jelentős forráshiánnyal küzdő önkormányzatnak jelenleg nem áll módjában a félmillió forintba kerülő hálózatbővítés, ám megfelelő támogatás esetén nem zárkóznak el a probléma megoldásától - közölte a Roma Sajtóközponttal Nagy Anita, a település jegyzője.

A jelenleg rokonoknál, két tíz négyzetméteres melléképületben lakó családok férfi tagjai addig koplalnak, amíg megoldás nem születik ügyükben. Felhívásukat az önkormányzathoz is eljuttatták, ahonnan ezidáig nem kaptak visszajelzést.