Árpád
-2 °C
3 °C

Túlértékelt a Gripen-program?

Napi Gazdaság
2002.03.14. 07:17
A Gripen ellentételezési (offset) programja - bár sokan csodákat várnak tőle - mind makrogazdasági, mind ágazati összevetésben csekély összegről szól a maga 118 milliárd forintjával. A nagyobb beruházások várhatóan a svéd érdekeltségű vállalatokra jutnak majd, a beszállítói együttműködés pedig alig elérhető célnak látszik.

A Gripen ellentételezési programjától lassan a fél ország megváltást vár, holott makrogazdasági szempontból igencsak kis léptékű ügylet. A vadászgépek bérlésének 108 milliárdos költségével szemben 9 év alatt megvalósuló 118 milliárdos offset áll, amelynek 32 százaléka beruházás, nagyobb része pedig többletexport. Az éves átlagos beruházás így 4 milliárd, az éves átlagos többletexport 9 milliárd forint körüli lenne.

Ez a kivitel csak egy csepp az éves áruforgalom több ezer milliárdos tengerében, és az évente Magyarországra érkező néhány százmilliárdos működőtőke is nagyságrendekkel több a Gripen-program kapcsán várható befektetések értékénél. Az ellentételezésből azonban mindenki szeretné kivenni a részét, így már 78 kistérség szerepel a kiemelt befektetési területek között, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a működőtőke a megfelelő infrastruktúrájú területek felé tart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?