Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem sértette meg a választási alapelveket a zuglói polgármester

MTI
2002.03.18. 21:21
Nem sértette meg Zugló polgármestere sem a választási kampányban való önkéntes részvételre vonatkozó alapelvet, sem a választás tisztaságának alapelvét kampánytevékenysége során - tartalmazza a Fővárosi Bíróság végzése. A bíróság ezzel a végzéssel megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 8-án kelt határozatát, amely - a 22. számú országos egyéni választókerületi bizottság (oevb) március 4-i határozatát megváltoztatva - megállapította, hogy Kutalikné dr. Kardos Zsuzsanna szórólapjával megsértette a választás tisztaságának törvényi követelményeit is.

Az FVB kifogása az volt a jelenlegi zuglói polgármester szórólapjával kapcsolatban, hogy azon engedély nélkül szerepeltették több személy, köztük két köztisztviselő és a katolikus egyház bíboros-prímásának fényképét. A Fővárosi Bíróság azonban megállapította, a választási eljárásról szóló törvény arról rendelkezik, hogy a kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. A plakát olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható.

Az indoklás szerint személyiséghez fűződő jog sérelmének a következetes joggyakorlat szerint nem minősül a közéleti személyiségekről nyilvános közszereplésük során készített képfelvétel közzététele, a nyilvános közszerepléssel kapcsolatos nyilvánosságra hozatal nem igényli az érintett hozzájárulását.