Üvegzsebű közjogi méltóságok

Magyar Hírlap
2002.03.25. 07:41
A nailap úgy értesült: a közjogi méltóságok vagyonnyilatkozatát kedden nyilvánosságra hozzák. A parlament decemberi ülésén elfogadott jogszabály nyomán Mádl Ferenc köztársasági elnök, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke s a négy ombudsman is üvegzsebű lesz. Ezzel szemben továbbra sem tekinthető annak a jegybank (MNB) nyolc vezetője, noha vagyonnyilatkozatukat ma várhatóan ők is leadják.

A bevallás vagyoni részében nyilatkozniuk kell az érintetteknek a velük közös háztartásban élő rokonaik (házastárs, gyermek) tulajdonában lévő ingatlanról, gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, értékpapírban elhelyezett vagy készpénzes megtakarításról.

Fel kell tüntetni a hathavi képviselői alapdíjat meghaladó pénzintézeti számlakövetelést és tartozást, nyilatkozni kell a jövedelemről, a gazdasági érdekeltségekről, az ingyenes juttatásokról, továbbá a megbízatással összefüggésben kapott ajándékokról is. Az érintetteknek első ízben a jogszabály hatálybalépésétől számított 90 napon belül kell kitölteniük vagyonnyilatkozatukat. Ez a határidő ma jár le.