Fideszes és MIÉP-es userek manipulálták a netvoksolást

Népszabadság
2002.03.29. 08:14
A csütörtök esti lapzártakor a Fidesz vezetett azon az internetes felmérésen, melyet a Fotexnet készített a Népszabadság felkérésére. Az eredményt azonban megkérdőjelezi, hogy a rendszer jelentős számú, azonos helyről küldött szavazatot regisztrált.

A Fotexnet ezért elkülönítette az ingyenesen regisztrálható - ezért nem azonosítható eredetű - e-mail-címekről érkezett szavazatokat. Az így megszűrt adatok alapján a biztos pártválasztóknál már az MSZP vezet 35 százalékkal. A Fidesz 30, az SZDSZ 17, a Centrum 8, a MIÉP 4, más pártok 5 százalékon állnak. A freemailes szavazatok hozzáadása után azonban a Fidesz javára módosultak az arányok: a Fidesz 46, az MSZP 23, az SZDSZ és a MIÉP 11, a Centrum 6 százalékot kapott, más pártra 3 százalék szavazna.

A Fotexnet illetékesétől megtudtuk: a havonta egy alkalommal egy-két napig tartó felmérést először három hónapja próbálták meg manipulálni. A szakemberek észrevették, hogy rövid idő alatt nagy tömegben érkeztek új fideszes és MIÉP-es szavazatok ingyen regisztrálható e-mail-címek tulajdonosaitól. Ekkor döntöttek úgy, hogy utóbbi szavazatokat elkülönítik.