Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fideszes és MIÉP-es userek manipulálták a netvoksolást

Népszabadság
2002.03.29. 08:14
A csütörtök esti lapzártakor a Fidesz vezetett azon az internetes felmérésen, melyet a Fotexnet készített a Népszabadság felkérésére. Az eredményt azonban megkérdőjelezi, hogy a rendszer jelentős számú, azonos helyről küldött szavazatot regisztrált.

A Fotexnet ezért elkülönítette az ingyenesen regisztrálható - ezért nem azonosítható eredetű - e-mail-címekről érkezett szavazatokat. Az így megszűrt adatok alapján a biztos pártválasztóknál már az MSZP vezet 35 százalékkal. A Fidesz 30, az SZDSZ 17, a Centrum 8, a MIÉP 4, más pártok 5 százalékon állnak. A freemailes szavazatok hozzáadása után azonban a Fidesz javára módosultak az arányok: a Fidesz 46, az MSZP 23, az SZDSZ és a MIÉP 11, a Centrum 6 százalékot kapott, más pártra 3 százalék szavazna.

A Fotexnet illetékesétől megtudtuk: a havonta egy alkalommal egy-két napig tartó felmérést először három hónapja próbálták meg manipulálni. A szakemberek észrevették, hogy rövid idő alatt nagy tömegben érkeztek új fideszes és MIÉP-es szavazatok ingyen regisztrálható e-mail-címek tulajdonosaitól. Ekkor döntöttek úgy, hogy utóbbi szavazatokat elkülönítik.