Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemzetközi Roma Nap: megkoszorúzzák a Dunát

RSK
2002.04.08. 16:13
Az 1971 óta minden évben világszerte megünnepelt napon a romák több világvárosban így Budapesten is megkoszorúzzák város folyóját. A Romani Union - Roma Világszövetség 1971. április 8-i londoni megalakulásának évfordulóját a romák nemzetközi ünnepeként tartják számon. Ez alkalomból Magyarországon több roma szervezet hétfőn az Erzsébet híd pesti hídfőjénél a cigányság nagy vándorlásáról, a balkáni háborúk elől menekülőkről és a rasszizmus elől kivándorlókról emlékezve szórnak virágot a Dunába.

A Magyarországi Roma Parlamentben 14 órakor Kamondi Zoltán "Kísértések" című Filmszemle-díjas filmjét vetítik, 17 órától Túró Zoltán festőművésznek nyílik kiállítása, 18 órától pedig az Ando Drom szórakoztatja majd a látogatókat.

A Duna-parti megemlékezés szervezői közleményben üdvözlik a romák nagyarányú részvételét a választáson, és arra biztatják őket: a második fordulóban is menjenek el voksolni. "A magyar demokrácia szempontjából örömteli változásként értékeljük, hogy a szélsőséges MIÉP kiszorult az országgyűlésből, de még kedvezőbb, hogy a demokratikus értékeket valló baloldali és liberális erők helyzete megerősödött." - kommentálták a roma szervezetek a választások első fordulójának eredményét.