Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kaltenbach: jogellenes a verpeléti roma diákok elkülönítése

RSK
2002.04.12. 09:54
A kisebbségi ombudsman közelmúltban lezárult vizsgálata szerint jogellenes a verpeléti Arany János általános iskola roma tanulóinak elkülönítése. A szeptemberi tanévkezdéskor a verpeléti Arany János Általános Iskolában külön osztályokba kerültek az első és ötödik évfolyamos roma és nem roma diákok. Az elsősöket igazgatói utasítás alapján választották ketté, az ötödikeseket pedig - az intézményvezető állítása szerint - egy képességfelmérő teszt után sorolták egy gyorsabb és egy lassabb haladású osztályba, utóbbiba csak roma gyerekek kerültek.

Míg az elsőosztályosok elkülönítése kényszerhelyzet miatt jött létre és semmiféle megkülönböztető szándék nem volt az iskola részéről, azt ombudsmani ajánlásra és önkormányzati felszólításra az iskolának meg kell szüntetnie. Ugyanakkor az ötödikesek helyzete ennél bonyolultabb.

"Jogsértőnek találtuk az ötödikesek képességbeli osztálybontását is, mert közvetett diszkriminációt valósít meg, egy UNESCO-egyezmény szerint ugyanis, ha egy korlátozásnak diszkriminatív az eredménye, az maga is diszkrimináció" - közölte Fórika László, a ombudsmani hivatal munkatársa. Az önkormányzat ugyanakkor az ötödikes osztálybontás tekintetében szakértői véleménytől tenné függővé a pedagógiai program megváltoztatását. Az ombudsman szerint azonban, ha valami jogellenes, az nem lehet más szempontok alapján fenntartható, így a tervezett pedagógiai vizsgálatnak nincs értelme. Az iskolában várhatóa