Plakátháború a II. kerületben

Népszabadság
2002.04.18. 07:42
A Fidesz-MPP és az MDF zászlóival feldíszített darus kocsival kormánypárti aktivisták járják Budapest 2. választókerületének utcáit, és sorra eltávolítják Horváth Csaba (MSZP) képviselőjelölt hirdetőtábláit - ezt maga a szocialista képviselő nyilatkozta a lapnak. Mint mondta: eddig sejtései voltak, hogy kik állhatnak az események hátterében. Szerdán azonban egy jóakarója felhívta telefonon, hogy "a Törökvészi úton éppen most szedik le a plakátjait". Kocsiba ült, a megjelölt helyre ment, és lefotózta, amint kormánypárti aktivisták levagdossák a hirdetőtábláit.

- Nem értették a felháborodásomat - mondta Horváth -, noha pontosan tudták, hogy a plakátok az én tulajdonomat képezik, és a plakáthelyekért is én, illetve az MSZP fizetett. Azt mondták, ők csak a megrongált vagy a felismerhetetlenségig összecsúfított plakátokat távolítják el az utcáról. A képviselőjelölt elfogadhatatlannak tartja az aktivisták magyarázkodását, mert őt elfelejtették értesíteni a plakátselejtezésről, és mert a plakátjai helyére ellenfele, Balsai István koalíciós jelölt hirdetőtábláit akarták kifüggeszteni.

Horváth elmondta: büntetőfeljelentést tesz az ügyben, és panasszal fordul a választási bizottsághoz. Ettől még az sem tántorította el, hogy felhívta őt Vaskor László alpolgármester, és "biztosította arról", hogy aktivistái nem kívánták elorozni az általa bérelt táblahelyeket. Az MDF sajtóirodájának munkatársa visszautasította még a feltételezést is, hogy a pártaktivisták fényes nappal választási riválisaik plakátjait öncélúan leszerelnék.