Harrach szerint véletlen, hogy saját minisztériuma most oszt segélyt saját körzetében

MTI
2002.04.18. 16:54
Választási visszaélés kivizsgálása ügyében az MSZP szobi képviselőjelöltje, Kárpáti Zsuzsa írásos bejelentést tett a helyi jegyzőnél. A szocialista képviselőjelölt csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t: tudomása szerint Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, a Fidesz-MDF helyi képviselőjelöltje 10 ezer forint szociális segélyt és emellé a kampányban használt jelölti szórólapot juttatott el a választópolgároknak. A választások első fordulójában Harrach Péter mögött második helyen végzett Kárpáti Zsuzsa elmondta, választópolgárok jelezték neki, hogy a szobi körzethez tartozó Kemencén, Perőcsényben, Bernecebarátiban, Szobon és Erdőkertesen osztottak rendkívüli segélyt és szórólapot nyugdíjasoknak.

- Az összeg átadásakor tudomásukra hozták, hogy a 10 ezer forint Harrach Pétertől származik - közölte Kárpáti Zsuzsa. Hozzáfűzte: a pénzt Szobon postai alkalmazottak kézbesítették. A jegyzőhöz írt másik levelében az MSZP képviselőjelöltje azt kifogásolta, hogy Zoltai Mihály nagymarosi polgármester 16 polgármester nevében felhívást tett közzé, amelyben Harrach Péter támogatására szólítanak fel.

- A választási törvény alapján csak jelölő szervezet ajánlhat képviselőjelöltet, az önkormányzat pedig nem ilyen szervezet - mondta Kárpáti Zsuzsa. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter az MTI érdeklődésére azt mondta: a tények rosszindulatú félreértelmezéséről van szó. Közölte, hogy több tízezer nyugdíjas részesül rendkívüli szociális segélyben, amelyet a szaktárcánál lehet kérvényezni. A miniszter szerint véletlen egybeesés lehet, hogy a posta ugyanazon a napon kézbesítette az érintett nyugdíjasoknak a rendkívüli segély megítéléséről szóló levelet, illetve a kampányszórólapját.