Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendeznék a bírói fizetéseket

MTI
2002.04.25. 19:55
A bírák reáljövedelmének évek óta tartó szakadatlan csökkenése tette szükségessé a bírói javadalmazásról szóló koncepció kidolgozását, amelyet egyhangúlag fogadott el szerdai ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT). Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke elmondta: 1998-ról 1999-re egyáltalán nem emelkedett az alapilletmény, miközben az infláció 10 százalékos volt. Ezt követően pedig a közszféra egészével egyezően emelkedtek a bírói fizetések - jegyezte meg az elnök. A bírói javadalmakról szóló koncepció részben az illetményrendszer megújítására, és ezzel a reáljövedelmek javítására irányul, részben pedig tartalmazza a kedvezményeket, illetve a bírói nyugdíjak rendezését.

A koncepció megvalósítása parlamenti és kormányzati támogatást igényel, így a kormány megalakulása után ismertetni kell a miniszterelnökkel és a pénzügyi vezetéssel - fejtette ki Solt Pál. Kérdésre válaszolva elmondta: az OIT szerdán döntött arról is, hogy a legfőbb ügyész felvetésére levélben kér tájékoztatást a Fővárosi Bíróság elnökétől a Tocsik-ügyben a közelmúltban meghozott elsőfokú ítélet szóbeli indoklásának az ügyészséget érintő részleteiről.