Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnököt választ az MTA

Népszabadság
2002.04.30. 10:15
Hámori József és Vizi E. Szilveszter akadémikus indul a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztségéért a május 6-i és 7-i tisztségviselő-választó közgyűlésen - jelentette be Halász Béla akadémikus, a jelölőbizottság elnöke tegnap Budapesten. A voksolásra jogosult 500 közgyűlési tag közül több mint 300-an nevezték meg azokat, akiket a következő három évben szívesen látnának az Akadémia élén.

Az elnöki posztra a számos tudományos testület és szervezet vezető posztját betöltő Vizi E. Szilveszter több mint száznyolcvan ajánlást kapott, Hámori József csaknem félszázat. Az Orbán-kormány oktatási minisztere, a politikussá avanzsált fizikus-akadémikus Pálinkás József alig kéttucatnyi szavazatot kapott, így már az idén januárban bejelentette, hogy nem vállalja a jelölést. Az alelnöki tisztségre a matematikai és természettudományok területéről Keviczky László és Solymosi Frigyes akadémikus, az élettudományok területéről Dudits Dénes és Hámori József akadémikus, a társadalomtudományok területéről Marosi Ernő és Szegedy-Maszák Mihály akadémikus a jelölt. A főtitkári tisztségre egy jelölt van, mivel Kroó Norbertre, a három évvel ezelőtt megválasztott jelenlegi főtitkárra a több mint 300 szavazó közül 225-en voksoltak. A főtitkár-helyettesi posztra az e tisztséget jelenleg betöltő Meskó Attila, valamint Török Ádám akadémikus a jelölt.