Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több száz doktor vállalna munkát külföldön

Magyar Hírlap
2002.05.02. 08:09
Három évre Svédországba szerződött májustól tizenhat magyar orvos. A fiatal, de tapasztalt radiológusok és patológusok Göteborg megyében vállaltak állást, elsődlegesen egzisztenciális és csak másodsorban szakmai okokból. Hasonló megfontolásból csaknem 850 szakorvos vállalna munkát az Európai Unióban, legalábbis ennyien jelentkeztek - sokan több szakvizsgával - a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK).

Svédország mellett megkeresték a kamarát már Németországból is, ahol főként a volt NDK területén foglalkoztatnának jelentős számban magyar háziorvosokat. Franciaország szintén érdeklődik a magyar doktorok iránt, innen azonban még nem érkezett hivatalos megkeresés. A magyar szakorvosok iránti érdeklődés Gyenes Géza szerint döntően az európai uniós orvoshiánnyal magyarázható.

A Magyar Orvosi Kamara egyébként úgy számol, ahhoz, hogy vonzóbb legyen a szakma, egy szakorvosnak minimum nettó 1200, bruttó 4000-4600 forint órabért kellene fizetni. Ez havonta még mindig csak bruttó 600 ezer forintot jelentene, vagyis a kamara a jelenlegi kormány által előirányzott 150 ezer forintos orvosi minimálbért csak a kezdő orvosok esetében tudná elfogadni.