Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Valószínűleg nem lesz július elsején gyógyszeráremelés

Napi Gazdaság
2002.05.16. 06:35
Szinte bizonyos, hogy nem július elsején emelkednek idén a tb-támogatott gyógyszerek termelői árai, arra csak később lát lehetőséget a szocialista kormány. A gyártóknak a tárgyalások során arra kell felkészülniük, hogy az új kabinet a gyógyszerkassza finanszírozhatósága érdekében az áremelést az új termékek befogadásától teheti függővé.

Csehák Judit, a szocialisták egészségügyi miniszterjelöltje szerint tarthatatlan a július elsejei határidő, amikor a gyártók tb-támogatásban részesülő gyógyszereik árát a korábban kötött hároméves megállapodás alapján 5 százalékkal emelhetnék. Az árváltozás várható időpontját nem tudta megjelölni, mivel jelenleg nem áll rendelkezésükre elegendő információ a gyógyszerár-tárgyalásokról.

A leköszönő kormány már elkezdte az egyeztetéseket a gyártókkal, ám az új kormány - amely leghamarabb május 27-én állhat fel - csak június elejére láthatja át tisztán a helyzetet. Az áremelést a változást megelőző 30 nappal kell kihirdetni, vagyis a rendelkezésre álló idő szűkebb a kelleténél. A határidőt nem tudjuk betartani - mondta a napilapnak Csehák Judit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?