Valószínűleg nem lesz július elsején gyógyszeráremelés

Napi Gazdaság
2002.05.16. 06:35
Szinte bizonyos, hogy nem július elsején emelkednek idén a tb-támogatott gyógyszerek termelői árai, arra csak később lát lehetőséget a szocialista kormány. A gyártóknak a tárgyalások során arra kell felkészülniük, hogy az új kabinet a gyógyszerkassza finanszírozhatósága érdekében az áremelést az új termékek befogadásától teheti függővé.

Csehák Judit, a szocialisták egészségügyi miniszterjelöltje szerint tarthatatlan a július elsejei határidő, amikor a gyártók tb-támogatásban részesülő gyógyszereik árát a korábban kötött hároméves megállapodás alapján 5 százalékkal emelhetnék. Az árváltozás várható időpontját nem tudta megjelölni, mivel jelenleg nem áll rendelkezésükre elegendő információ a gyógyszerár-tárgyalásokról.

A leköszönő kormány már elkezdte az egyeztetéseket a gyártókkal, ám az új kormány - amely leghamarabb május 27-én állhat fel - csak június elejére láthatja át tisztán a helyzetet. Az áremelést a változást megelőző 30 nappal kell kihirdetni, vagyis a rendelkezésre álló idő szűkebb a kelleténél. A határidőt nem tudjuk betartani - mondta a napilapnak Csehák Judit.