Judit
2 °C
7 °C

Kaltenbach a kisebbségek parlamenti képviseletéről tárgyalna

Magyar Hírlap
2002.05.17. 08:02
Az Alkotmánybíróság tíz évvel ezelőtt úgy foglalt állást, hogy a magyarországi kisebbségeknek joguk van a parlamenti képviseletre. A kisebbségi törvény szerint a részletekről külön jogszabályban kell rendelkezni. Az országgyűlési képviselet megteremtésére 1994-98 között, a kétharmados többséggel kormányzó MSZP-SZDSZ-koalíció idején kínálkozott a legnagyobb esély, de a pártok végül nem szavazták meg a parlament elé kerülő javaslatot.

A héten megalakult új Országgyűlésben roma és más nemzetiségű képviselők is mandátumot szereztek, de ők pártok színeiben, nem pedig a kisebbségek jelöltjeiként kerültek a törvényhozásba. A kisebbségek parlamenti képviselete továbbra is megoldatlan. Kaltenbach az új kabinet megalakítása után a lehető legrövidebb időn belül konzultációt kezdeményez a kisebbségi ügyekért felelős kormányzati tisztségviselővel és az igazságügyi tárca vezetőivel. Tárgyalni szeretne a törvényhozás adósságairól, így a kisebbségek parlamenti képviseletének ügyéről is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?