Judit
2 °C
7 °C

Lomnici lehet Solt Pál utódja

Népszabadság
2002.05.18. 10:27
Június 25-én lejár Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma. Az alkotmány értelmében a legfőbb bírót a köztársasági elnök javaslatára az országgyűlési képviselők legalább kétharmados többséggel választják meg.

A napilap úgy tudja, hogy Solt Pál jelenlegi elnök, aki néhány hónappal ezelőtt még újraindulását tervezte, nincs az esélyes jelöltek között. Sokan már ezzel magyarázzák azt is, hogy magánjellegű programja miatt lemondta részvételét a megyei bírósági elnökök jövő szerdán, Lakiteleken kezdődő háromnapos tanácskozásán.

Értesülések szerint eddig három személy neve került szóba a posztra. Az egyik Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, korábbi főtitkára. Komoly támogatottsága van Gatter Lászlónak, a Fővárosi Bíróság elnökének is. A harmadik jelölt Zanathy János, az OIT hivatalának vezetője, akinek a neve a leendő legfőbb ügyészként is felmerült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?