Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondásra szólították fel a parlamentbe jutott OCÖ vezetőket

MTI
2002.05.21. 15:56
Pártlistákon parlamentbe jutott Országos Cigány Önkormányzati (OCÖ) vezetőket szólított fel lemondásra a testület elnökségéhez írott nyílt levelében Pálfi Miklós elnökhelyettes, a szolnoki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Az MTI-hez kedden eljuttatott levélben az országos roma vezető úgy vélekedik: a cigányság kérdésköre az új kormány programcsomagjában az eddiginél várhatóan hangsúlyosabb szerepet kap majd. Mint írja, ebből adódóan és annak a felismerésnek a tudatában, hogy az Országos Cigány Önkormányzat, mint közjogi testület, nem lehet pártpolitikai érdekek kiszolgálója, elkerülhetetlenek a személyi és szerkezeti változások.

Pálfi Miklós szerint első lépésként arra van szükség, hogy mindazon tisztségviselőknek, akik különböző pártok színeiben jutottak országgyűlési mandátumhoz, erkölcsi és politikai kötelezettségük, hogy tisztségükről lemondjanak. Ez annál inkább indokolt, mert a kisebbségi önkormányzati választáson az Országos Cigány Önkormányzat megválasztott képviselői nem pártpolitikai érdekek képviseletére kaptak felhatalmazást. Így a Fidesz-MDF országos listájáról bejutott Farkas Flórián elnök és Lukács Mihály alelnök, valamint az MSZP országos listájáról képviselő lett Teleki László alelnök, helyzetük és parlamenti párt frakció-fegyelmi kötelezettségeik miatt sem képviselhetik a magyarországi cigányságot - vélekedik.