A Fidelitas is újraszámlálásért népikezdeményez

MTI
2002.05.27. 20:25
A Fidelitas népi kezdeményezést kíván indítani annak érdekében, hogy az Országgyűlés - elismerve a választások legitim eredményét - törvényben rendelje el a szavazatok újraszámlálását. Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) írott és az MTI-hez hétfőn eljuttatott levél tanúsága szerint a Fidesz ifjúsági társszervezete három kérdést szerepeltetne az aláírásgyűjtő íveken.

Az egyik annak a kezdeményezésnek a támogatását tudakolja, hogy a parlament tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény olyan tartalmú módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a 2002. évi, illetve az azt követő országgyűlési választások szavazólapjait megőrizzék, és levéltárba helyezzék. A másik kérdés úgy szólna: támogatja-e, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a választási eljárásról szóló törvény módosítását annak érdekében, az OVB kapjon hatáskört arra, hogy a választási eredmények megállapításának alapjául szolgáló hivatalos iratokat teljes körűen vagy szúrópróbaszerűen ellenőrizze. "Támogatja-e, hogy az Országgyűlés - elismerve a választások megállapított és közzétett, országosan összesített legitim eredményét - törvényben elrendelje a 2002. évi országgyűlési választások szavazatainak újraszámlálását" - szerepel az OVB-hez, az aláírásgyűjtő ívek hitelesítése céljából írott levélben.

A Fidesz május 3-án jelentette be, hogy népi kezdeményezést indít a választási eljárási törvény módosítása érdekében, hogy lehetőség nyíljon a szavazatok újraszámlálására.