Szabó József az MDNP új elnöke

MTI
2002.06.01. 20:28
Új elnököt választott Szabó József személyében a Magyar Demokrata Néppárt szombati, Budapesten tartott országos küldöttgyűlésén. Szabó József eddig alelnöke volt a pártnak és alapító tagja a Centrumnak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pusztai Erzsébet - aki négy éven át állt az MDNP élén - nem vállalata a jelöltséget az elnöki posztra. Négyéves munkáját a küldöttgyűlés elismeréssel és köszönettel nyugtázta.

Az új pártelnök elmondta: a küldöttgyűlés úgy határozott, hogy újra kell gondolniuk a Centrum pártot alkotó szervezeteknek együttműködésüket.

Alapfeltételnek nevezte azt, hogy a Centrum politikájában érvényesüljön a Néppárt értékrendje, és az MDNP kellő mértékű befolyással bírjon a pártszövetségen belül. Mint a pártelnök elmondta, a küldöttgyűlés elismerte a Centrum parlamenti választási eredményét, súlyos hibának minősítette és elítélte viszont azt, hogy elnöksége a választások második fordulója előtt, a Néppárt tiltakozása ellenére, a kormányváltó erők támogatására kérte a választókat. A küldöttgyűlés szerint ez ellentétben állt a Centrum támogatóinak akaratával, valamint azzal a megállapodással, amelyet a négy alapító párt a Centrum létrehozásakor kötött. Szabó József megjegyezte, hogy a Centrum alapvetően csak a választások első fordulóján való indulásra volt "kitalálva", és ez okozott a két forduló között zavarokat a pártban. Pusztai Erzsébet a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy négyéves pártelnöksége idején mindvégig a jobbközép pártokkal való együttműködésre törekedett. Mint mondta, tavaly ősszel a Centrum megalakulásával ugyan nem jobbközép, de középpárti együttműködés valósult meg. Úgy vélte, hogy a Néppárt mos új helyzet előtt áll, mert újra kell tárgyalni a Centrumban való együttműködést. - Az új műsorhoz pedig új férfi kell - mondta lemondását indokolva Pusztai Erzsébet. Az elnöki posztért indult Raskó György, a párt elnökségi tagja is, aki azonban alulmarat Szabó Józseffel szemben.