Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Munkakönyv helyett bevezethetik a munkakártyát

Népszabadság
2002.06.06. 07:45
Tíz évvel a munkakönyv megszüntetése után rövidesen bevezetik a munkaügyi nyilvántartást szolgáló munkakártyát. A tapasztalatok szerint ugyanis szükség van a munkavállalók adatait tartalmazó, mindenki számára kötelező nyilvántartásra, mert ellenőrizhetetlenné vált, valóban befizették-e a cégek a munkaszerződésekben számukra előírt közterheket.

Úgy tűnik, Kiss Péter miniszter, aki a Horn-kormányban is a tárca vezetője volt, nem mondott le a munkaügyi nyilvántartás rendbetételéről. Egy fórumon bejelentette, hogy rövidesen mégiscsak lesz mágneskártyás munkaügyi regisztrálás, amely nyilvántartja a szolgálati idő kiszámításának alapját jelentő foglalkoztatás időtartamát, a nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz beküldött kereseti és járulékelszámolási adatokat, amelynek segítségével ki-ki ellenőrizheti, a munkáltató lerótta-e tb-befizetési kötelezettségét. A miniszter megerősítette: őszre elkészül a 3,8 millió munkavállaló munkaviszonya alakulásának követésére alkalmas munkakártyáról szóló koncepció a bevezetéséhez szükséges forrás megjelölésével együtt, és azt az addig vélhetően felálló új érdekegyeztető fórum elé terjesztik.