Még változhat a Munka törvénykönyvének tervezete

Népszava
2002.06.18. 07:25
Minden javaslatra nyitott a kormányzat a Munka törvénykönyvének (MT) módosítása kapcsán. Így előfordulhat, hogy a keddi kormányfői egyeztetés után további módosító indítványokkal egészül ki a jogszabály tervezete - nyilatkozta a Népszavának Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai- és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A keddi egyeztetés során Medgyessy Péter miniszterelnök és Kiss Péter munkaügyi miniszter ül tárgyalóasztalhoz, az Országos Munkaügyi Tanács munkaadói oldalának képviselőivel. Köztük lesz Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, aki hétfői sajtótájékoztatóján több helyütt támadta a legfőbb munkaügyi jogszabály jelenlegi tervezetét.

Az MGYOSZ alelnöke szerint az MT módosítása nincs összhangban a kormány által hangoztatott gazdaságélénkítő tervekkel, nem segíti a vállalkozások versenyképességének növekedését. Hozzátette: a módosító javaslat növeli a vállalkozások terheit és nehezíti a munka szervezését. Rolek Ferenc szavai szerint a módosító javaslat drágítja a hétvégi munkát és kötelezővé teszi a szakszervezeti képviselők munkakedvezményeinek pénzbeli megváltását.