Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A számvevõszéki bizottság korlátozná az ÁSZ-t

MTI
2002.06.24. 20:09
Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága módosító indítványt nyújt be a 2001-2002-es költségvetési törvény változtatásához, hogy maradjon el az eredeti előterjesztésből az a rész, amely szerint az ÁSZ szükség esetén az Országgyűlésnél, a tulajdonosi jogok gyakorlójánál, illetve az MNB igazgatóságánál intézkedéseket kezdeményez. A bizottság indoklása szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) intézkedési lehetőségeit a számvevőszékről szóló 1989-es törvény pontosan körülírja, ezért felesleges azt a jegybanktörvényben is részletezni.

A testület ezzel szemben elvetette a kormánypárti képviselők többségi szavazatával azt az ellenzéki indítványt, amely a jegybanktörvény módosítása kapcsán a felügyelőbizottság (fb) felállításának elhagyását javasolta. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis szükségtelen az fb újbóli létrehozása a jegybanknál, mivel az ellenőrzési feladatokat megfelelően látja az Állami Számvevőszék mint külső auditor, illetve a jegybank belső ellenőrzése. A kormánypárti képviselők ezzel szemben úgy ítélték meg: az Állami Számvevőszék ellenőrzési körén kívül vannak olyan területek, amelyek hathatós kontrollját a felügyelőbizottság láthatja el.