Egyeztetés az átvilágítási törvényről

MTI
2002.06.26. 06:30
A parlament elnökének kezdeményezésére szerdán egyeztető tárgyalásra kerül sor, amelynek az a célja, hogy közelítsék a közéleti szereplők életének feltárását szolgáló szocialista-szabad demokrata törvényjavaslat és a Fidesz által beadott javaslat koncepcióját. Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője kedden este az MTI-nek elmondta: szívesen egyeztetnek, és készek az értelmes megegyezésre abban, hogyan lehet a közéleti szereplők múltjának feltárását a kisemberek érzéseinek sérelme nélkül elvégezni.

- Ugyanakkor az MSZP nem partner abban, hogy a Fidesz-javaslat szellemének megfelelően olyan lex Medgyessy szülessen, amelynek célja nem a múlttal való szembenézés, hanem a Fidesz választási kudarcának felülbírálása, és Medgyessy Péter miniszterelnöki szerepének álszent jogi eszközökkel való megakadályozása - mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője kitért arra, hogy az egyeztetésen azt is felvetik, lehetséges-e egyesíteni a két párhuzamosan kezdeményezett vizsgálóbizottság munkáját.

- Az MSZP továbbra is támogatja, hogy a jogszabályoknak megfelelő formában az ellenzék vizsgálóbizottságot állítson fel Medgyessy Péter múltjának vizsgálatára, de támogatja azt a kezdeményezést is, amely az 1990 óta kormányzati szerepet betöltött politikusok esetében hasonló vizsgálatot javasol - mondta Lendvai Ildikó.