Natália
1 °C
7 °C

Meghalt a mosonmagyaróvári sortűzper elsőrendű vádlottja

MTI
2002.06.27. 14:22
A vád szerint legalább félszáz halálos áldozatot követelő 1956-os Mosonmagyaróvári sortűz perének másodfokú tárgyalását július 2-ára illetve 4-re tűzte ki a Legfelsőbb Bíróság; időközben pedig elhunyt az elsőrendű vádlott - tudta meg az MTI. Dudás István nyugállományú ezredest, a mosonmagyaróvári határőrlaktanya egykori parancsnokát és három volt sorkatonát az ügyészség több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított emberiség elleni bűntettel vádolta meg, a laktanya előtt 1956. október 26-án lezajlott lövöldözés miatt. A vádlottak a nyolc éve tartó eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Katonai Tanácsa elsőfokon 2001 júniusában kimondta Dudás István és a harmadrendű vádlott bűnösségét emberiség elleni bűntett miatt. A volt laktanyaparancsnokot három év fegyházra ítélték, de az 1993-as közkegyelmi rendelkezés kizárja a büntetés végrehajtását, azaz Dudás Istvánnak nem kell fegyházba vonulnia.

Az MTI úgy tudja: a 78 éves Dudás István június 11-én szívelégtelenség miatt elhunyt a kiskunhalasi kórházban. A büntetőeljárást minden bizonnyal megszüntetik az elsőrendű vádlottal szemben büntethetőséget kizáró ok miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?