Árpád
-2 °C
3 °C

Végső búcsú a Szabadság téri emlékmű alatt talált katonáktól

MTI
2002.07.01. 13:11
Katonai tiszteletadással végső nyughelyükre helyezték hétfőn a rákoskeresztúri Új köztemetőben azokat a szovjet katonákat, akiknek csontmaradványai a Szabadság téri második világháborús Szovjet Hősi Emlékmű ideiglenes elbontásakor kerültek elő. Holló József Ferenc vezérőrnagy a megemlékezésen elmondta: a második világháború több mint ötven éve ért véget, s történelmi tény, hogy a Szovjetunió nagy áldozatokat hozott a békéért. Az egykori Vörös Hadsereg katonái közül mintegy 170 ezren haltak hősi halált Magyarország területén, ezért a magyar népnek nemcsak saját halottairól, hanem az egykori szovjet katonákról is meg kell emlékeznie.

A szovjet katonák csontjai azt követően kerültek elő, hogy az orosz kormány hozzájárult ahhoz, hogy ideiglenesen eltávolítsák a budapesti Szabadság téri szovjet katonai emlékművet a területen folyó mélygarázs-építkezés befejezéséig. Később szakértői vizsgálatok egyértelműsítették, hogy az emlékmű alól a második világháborúban elhunyt szovjet katonák maradványai kerültek elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?