Judit
3 °C
7 °C

A Jászság az őszi választások után régiót akar váltani

Népszabadság
2002.07.04. 07:57
A Jász Önkormányzatok Szövetsége arra készül, hogy az őszi önkormányzati választások után kezdeményezi a jelenlegi statisztikai-tervezési régiók határainak felülvizsgálatát. Magyar Levente, a szövetséghez tartozó Jászberény szabad demokrata polgármestere tegnap tudósítónknak azt nyilatkozta: Jász-Nagykun-Szolnok megyének az elmúlt négy évben semmilyen előnye nem származott abból, hogy az észak-alföldi régióhoz tartozott.

Magyar Levente leszögezte: a jelenlegi kormány programja lehetővé teszi a mostani régiók határainak módosítását, ehhez azonban meg kell várni az őszi önkormányzati választásokat. A polgármester kifejtette: az újonnan felálló megyei közgyűléseknek kell majd dönteniük arról, hogy egyetértenek-e a jelenlegi felosztással, vagy még az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk előtt változtatnának azon.

Magyar Levente elmondta: az elmúlt hónapokban már felvették a kapcsolatot Pest és Nógrád megye illetékeseivel, mert elképzelésük szerint velük - illetve még Budapesttel - együtt alkothatnának közös, központi régiót. A jászberényi polgármester hangsúlyozta: a tervezett változtatást az is indokolja, hogy az említett megyékkel gazdasági, oktatási és egészségügyi területen is szorosabb kapcsolatuk van, mint a tőlük távolabb lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar megyékkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?