Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Alkotmányellenes volt az afgán menekültek szabadságkorlátozása

MTI
2002.07.08. 14:01
Több esetben is alkotmányos visszásságokat tárt fel az ombudsman azt vizsgálva, miként jártak el a magyar hatóságok, amikor tavaly a debreceni befogadó állomásra költöztették össze az országban tartózkodó afgán menedékkérőket. Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese mindezt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte. Takács Albert elmondta: vizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy az érintettek egy állomásra költöztetése, mint rendkívüli intézkedés megtétele nem volt szükséges, mert nem állt fenn ezt megalapozó gyanú, veszély.

Rámutatott: a hatóságok az összeköltöztetéskor nem tettek különbséget a befogadottak, a menekültstátuszért folyamodottak, valamint a menedékesek között, noha a harmadik csoportba tartozókat a magyar állampolgárokkal azonos jogok illetik meg, így velük szemben például átmenetileg sem lehetett volna szabadságkorlátozó intézkedést alkalmazni. Kifogásolta azt is, hogy a költöztetés alapjául szolgáló intézkedés titkos volt, így az érintettek nem ismerhették meg a pontos körülményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?