Másfél év az egykori olajtanúnak

MTI
2002.07.09. 12:35
Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Nógrádi Zsoltot, a parlament olajbizottságának tanúját hamis vád, illetve rágalmazás miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden kihirdetett nem jogerős ítéletében. Az ügyészség ötrendbeli minősített, büntetőeljárást eredményező hamis váddal és kétrendbeli nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta Nógrádit a 2000 nyarán a parlamenti vizsgálóbizottság, illetve nyomozó hivatal előtt elmondottak, továbbá az RTL Klubnak adott nyilatkozata miatt.

Az ügyészség szerint az olajtanú valótlanul állította Pintér Sándor volt rendőrfőkapitányról, Szabó Iván volt pénzügyminiszterről, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőről, Boross Péter volt miniszterelnökről és a fiáról, hogy a kilencvenes évek első felében bűnös kapcsolatban álltak a magyarországi olajmaffiával.

A PKKB a Szabó Ivánt érintő nyilatkozattal kapcsolatban felmentette Nógrádit, mert a volt pénzügyminiszterről nem is állította, hogy bűncselekményt követett volna el.