Az MDF félti a családi vállalkozások helyzetét

MTI
2002.07.11. 15:19
Boros Imre szerint a kormány intézkedéseivel - programjával ellentétesen - rontja a családi gazdaságok és vállalkozások helyzetét. Az MDF gazdasági kabinetjének vezetője, parlamenti képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezek közé sorolta az üzemanyagár emelését, a gépvásárlási támogatások, agrárhitelek elbírálásának és folyósításának leállítását, az intervenciós ár szerinte késedelmes, szeptemberi bevezetését.

Boros Imre megfogalmazása szerint ezek az intézkedések dologidőben sújtják a mezőgazdaságot, és leginkább a családi gazdaságokat. A politikus úgy látja, hogy a kormány "visszafogja" az európai uniós csatlakozási tárgyalások során a kvótatárgyalásokról szóló információkat.

"Új trükknek" tartja Boros Imre az igazságügy-miniszter azon véleményét, hogy vissza kellene állítani a telekkönyvi bíróságokat. Ezt többek között azért kifogásolja, mert a földnyilvántartási rendszer 75 százalékban a mezőgazdasággal összefüggő földforgalomról szól. Szerinte e mögött az áll, hogy a földnyilvántartásra címzetten érkező uniós pénzeket "megcsapolják, és ebből finanszírozzák az ítélőtáblák felállítását". Boros Imre kijelentette: az MDF-frakció és a párt határozottan fellép az ilyen jelenségek ellen.