Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Múltfeltáró bizottság: Toller szerint Balogh László alkalmatlan

Népszabadság
2002.07.12. 08:08
A miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság szocialista tagjai felszólították az MDF parlamenti frakcióját, hogy hívja vissza Balogh Lászlót a testület elnöki funkciójából. Toller László Pécsett azt mondta: Balogh László már most sem legitim elnöke a bizottságnak. A frakciók ugyanismegállapodtak: azokban a bizottságokban, ahol a tagok nemzetbiztonsági átvilágítása szükséges, azoknak is át kell esniük e procedúrán, akiket korábban már átvilágítottak. Mivel Balogh Lászlót most nem világították át, így - amíg ez meg nem történik - nem is vehet részt a bizottság munkájában.

Toller szerint Balogh László nem is nyilatkozhatna a bizottság nevében, s minden, amit eddig testületi elnökként hangoztatott, legfeljebb a saját véleményeként értelmezhető. A szocialista politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy Balogh pénzjutalmat ígért mindazoknak, akik korábban szigorúan titkos dokumentumokat loptak ki a nemzetbiztonsági szervezetek irattárából, s ezt most hajlandók megosztani a bizottsággal.

Fölháborítónak tartom, hogy az MSZP már a vizsgálóbizottság munkájának megkezdése előtt nyomást gyakorol a bizottság elnökére - reagált a Toller László által mondottakra Balogh László, aki közölte: aggasztja, hogy ki tájékoztatja Tollert szigorúan titkos, C típusú átvilágításának részleteiről. Hozzátette: követeli Kiss Elemér miniszter magyarázatát, reméli, a titkosszolgálatok a kormány és nem az MSZP alá vannak rendelve.