Múltfeltáró bizottság: Toller szerint Balogh László alkalmatlan

Népszabadság
2002.07.12. 08:08
A miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság szocialista tagjai felszólították az MDF parlamenti frakcióját, hogy hívja vissza Balogh Lászlót a testület elnöki funkciójából. Toller László Pécsett azt mondta: Balogh László már most sem legitim elnöke a bizottságnak. A frakciók ugyanismegállapodtak: azokban a bizottságokban, ahol a tagok nemzetbiztonsági átvilágítása szükséges, azoknak is át kell esniük e procedúrán, akiket korábban már átvilágítottak. Mivel Balogh Lászlót most nem világították át, így - amíg ez meg nem történik - nem is vehet részt a bizottság munkájában.

Toller szerint Balogh László nem is nyilatkozhatna a bizottság nevében, s minden, amit eddig testületi elnökként hangoztatott, legfeljebb a saját véleményeként értelmezhető. A szocialista politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy Balogh pénzjutalmat ígért mindazoknak, akik korábban szigorúan titkos dokumentumokat loptak ki a nemzetbiztonsági szervezetek irattárából, s ezt most hajlandók megosztani a bizottsággal.

Fölháborítónak tartom, hogy az MSZP már a vizsgálóbizottság munkájának megkezdése előtt nyomást gyakorol a bizottság elnökére - reagált a Toller László által mondottakra Balogh László, aki közölte: aggasztja, hogy ki tájékoztatja Tollert szigorúan titkos, C típusú átvilágításának részleteiről. Hozzátette: követeli Kiss Elemér miniszter magyarázatát, reméli, a titkosszolgálatok a kormány és nem az MSZP alá vannak rendelve.