Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gazdademonstrációk hétfőn

MTI
2002.07.13. 15:16
Megtartják július 15-én, hétfőn a már előkészített és bejelentett figyelmeztető demonstrációjukat a gazdák - tájékoztatta az MTI-t Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. A gazdák azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a Földmüvelésügyi Minisztérium vezetőivel pénteken folytatott egyeztetéseik során nem tudtak megállapodni az előhaszonbérlet és az elővásárlás ügyéről.
A gazdák képviselői úgy vélik, hogy a parlament előtt lévő és várhatóan a jövő héten elfogadásra kerülő, földügyekkel foglalkozó törvényjavaslatok és országgyűlési határozati javaslat nem a családi gazdaságoknak, hanem a földbérlőknek, a nagy gazdaságoknak, és a tőkebefektetőknek kedveznek. Németh Imre agrárminiszter szerint a törvénymódosítások semmilyen formában nem teszik lehetővé a külföldiek és a társaságok tulajdonszerzését. Ez irányban a Medgyessy-kormány semmiféle kiskaput nem nyitott. Nem forog veszélyben a családi gazdaságok léte sem, mivel a felszabaduló földterületek tekintetében az ő elsőbbségük érvényesül. A miniszter rámutatott ugyanakkor arra, hogy a legvitatottabb pont az, hogy a mostani parlament előtt lévő törvényjavaslatban a földhasználati jogok átrendezésre kerüljenek-e. A Magosz javaslata szerint minden állami földnek a Nemzeti Földalapba kellene kerülnie - beleértve a természetvédelmi területeket is - a hasznosítás átláthatósága érdekében.
Jakab István tájékoztatott arról is, hogy az egyeztetéseket a feszültségek lezárása érdekében tovább folytatják. A figyelmeztető demonstrációt hétfőn 8 és 16 óra között tartják meg, a gazdák több megyében félpályás útlezárást szerveznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét problémáikra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?