Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky főpolgár-választó kódexet javasol

MTI
2002.07.16. 16:15
Demszky Gábor etikai kódex aláírását javasolja Budapest főpolgármester-jelöltjeinek annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választásokat tisztességes és a városhoz méltó kampány előzze meg. A közlés szerint Demszky Gábor Bőhm András fővárosi SZDSZ-es frakcióvezető útján csütörtökön terjeszti jelölt-társai elé az általa javasolt szöveget, amely a Független Jogász Fórum 1990-ben kidolgozott választási etikai kódexén alapszik. A kódexet akkor tizenkét szervezet fogadta el.

A tavaszi országgyűlési választások és az azóta eltelt időszak politikai légköre káros a polgári demokráciára nézve. A rágalmazó röpcédula-áradat, a választás tisztaságának minden alap nélküli folyamatos megkérdőjelezése, a polgárok szabadságát korlátozó törvénytelen demonstrációk, a kompromittáló dokumentumok és áldokumentumok kölcsönös nyilvánosságra hozatala, a hasonló híresztelések felröppenése szégyenletes pillanatai a magyar politikának - szól a közlemény. A kódex 15 pontban elsősorban a törvényes keretek betartására hívja fel a figyelmet. Szabályokat fogalmaz meg többek között az ajánlási szelvények gyűjtésével, a programismertetéssel és a választási hirdetések közzétételével kapcsolatban, valamint foglalkozik a nemzeti szimbólumok, illetve a pártszimbólumok használatával is.