Aliz
6 °C
14 °C

Harminc százalékos nővérhiány a magyar kórházakban

Magyar Hírlap
2002.07.22. 06:23
A fiatalok számára egyre kevésbé vonzó az ápolói pálya. Évről évre csökken az egészségügyi iskolákba jelentkezők száma, viszont nő azoké, akik ugyan elvégzik tanulmányaikat, utána azonban messziről elkerülik a szakmát. A magyar kórházakban mind több a Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett ápoló. Az orvos- és nővérhiány a nyugat-magyarországi kórházakban is létező, de kevésbé égető gond, mint a keleti régióban. Igaz ugyan, hogy a nyári hónapokban a szabadságolások miatt kevesebben teljesítenek szolgálatot, de ez itt nem befolyásolja negatívan a betegellátást.

A doktorok közül az altatóorvosok, a radiológusok, a pszichiáterek, a patológusok a legkeresettebbek külföldön, nem véletlen, hogy egyre nagyobb a hiány ezeken a szakterületeken itthon. A jól képzett magyar ápolók iránt is nagy a kereslet, már nemcsak németországi, de osztrák, olasz, svéd, norvég kórházakba is várnak nővéreket. Közben itthon a nővérállások egyre nagyobb hányada betöltetlen, a 90-es évek elején még csak 10, ma már 30 százalékos a nővérhiány az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?