Árpád
-2 °C
4 °C

Új gyógyszerár-egyezséget akar a kormány

Népszabadság
2002.07.22. 08:37
A gyártók nem akarnak újra tárgyalni a gyógyszerárakról, ragaszkodnak a tavaly megkötött hároméves megállapodáshoz. Ezért az egészségbiztosító székházába hétfőre meghirdetett tárgyaláson a cégek többsége nem is vesz részt. A Medgyessy-kormány viszont az idén nem akar áremelést, inkább új négyéves egyezséget kínál.

Az Orbán-kormány tavaly három évre szóló gyógyszerár-megállapodást írt alá a gyártókkal. A jövő év végéig érvényes szerződés szerint a cégek 2001 és 2003 között évente az infláció 70 százalékával növelhették volna támogatott termékeik árát. Ez tavaly meg is történt. Az idei újabb drágulásra viszont már nem került sor, mert a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után azonnal bejelentette: idén nem nőhetnek a lakossági gyógyszerkiadások, és év végéig elegendőnek kell lennie a támogatásokra költhető pénzkeretnek. Ez utóbbi annak ellenére bizonytalan, hogy a költségvetés módosításával 46 milliárd többletet juttattak a gyógyszerkeret kiegészítésére. A kormány ezért új, négy évre szóló egyezséget ajánlott a gyártóknak. Ezt szeptemberben írnák alá, s a gyártók az e héten kezdődő alku alapján januárban emelhetnének árat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?