Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország lezárta a regionális fejezetet

MR
2002.07.30. 16:22
Magyarország két újabb fontos tárgyalási fejezet lezárásával lépett közelebb az európai uniós tagság felé. Az utolsó főtárgyalói fordulón egyrészt a kulturális és audiovizuális fejezetről, másrészt pedig a regionális és strukturális politika kereteiről született megállapodás az Európai Unió képviselői, illetve a magyar delegáció között. Az utóbbit vezető Juhász Endre csatlakozási nagykövet megjegyezte, hogy a Brüsszeli Bizottság és Magyarország most 26 lezárt fejezetet tart számon.

Juhász Endre a legfőbb haladásnak azt tartja, hogy a regionális fejezetben megállapodás született arról, hogy Magyarország milyen arányban és milyen ütemben részesülhet a három strukturális alapból, továbbá a két közösségi kezdeményezésből, így az Interreg, illetve az Equal nevűből. Ez utóbbiak a régióközi együttműködést, illetve a nemi, vagy más, társadalmi eredetű hátrányok és megkülönböztetések fölszámolását szolgálják. Magyarország összesen mintegy egymilliárd 30 millió euro évi strukturális jogosultsággal számolhat.