Ödön
2 °C
11 °C

Változatlan áron, jobb Gripeneket bérelnénk Svédországtól

Népszabadság
2002.08.08. 08:29
Változatlan bérleti áron, de jobb vadászrepülőket szeretne bérelni Magyarország Svédországtól. Ez a heteken belül kezdődő tárgyalások célja, amelyet a magyar védelmi tárca kezdeményezett. A svédekkel tavaly év végén kötött, 108 milliárd forintos bérleti szerződés szerint 14 Gripen vadászgép érkezik Magyarországra 2004-től. A megállapodás módosításának kezdeményezését Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára az M1 Híradónak azzal indokolta, hogy a légierőnek a NATO-val együttműködni képes gépekre van szüksége. Ezt a követelményt a szerződésben szereplő feltételek nem teljesítik.

Hollósi Nándor, a miniszter főtanácsadója, a magyar delegáció vezetője a hiányosságok között említette, hogy a jelenlegi állás szerint kölcsönbe érkező gépeket nem lehet a levegőben feltölteni üzemanyaggal. A csehek a svédekkel már olyan Gripenek vásárlásáról állapodtak meg, amelyek rendelkeznek a légi utántöltés képességével, így hatótávolságuk sokkal nagyobb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?