Edit
15 °C
29 °C

Felfüggesztették a Duna TV hírigazgatóját

2005.06.09. 11:13
Csaknem félórával a sikeres államfőválasztás után adott hírt a Duna Televízió Sólyom László köztársasági elnökké választásáról, ezért az intézmény elnöke felfüggesztette állásából a hírigazgatót, adta hírül a Népszava. Kresz Lászlót a vizsgálat végéig Szaniszló Ferenc, a Híradó helyettes főszerkesztője helyettesíti.

Felfüggesztette a Duna Televízió hírigazgatóját, Kresz Lászlót az intézmény elnöke, mert a csatorna késve jelentkezett különkiadással az államfőválasztásról, erősítette meg Szeles Pál szóvivő az MTI-nek a Népszava információját. A szervezeti egységek vezetőit körlevélben értesítették a felfüggesztés tényéről, és vizsgálatot indítottak a hírműsor késése ügyében, tette hozzá a szóvivő.

A vizsgálat végéig nem nyilatkoznak

Szeles Pál közölte, a vizsgálat lezártáig nem nyilatkoznak az ügyben. Kresz Lászlót a vizsgálat befejezéséig Szaniszló Ferenc, a Híradó főszerkesztője helyettesíti.

A napilap cikke szerint Cselényi László, a Duna Televízió elnöke azért függesztette fel azonnali hatállyal a hírigazgatót, "mert a közszolgálati csatorna jelentős késéssel, délután fél négy helyett négy óra előtt pár perccel jelentkezett rendkívül híradóval, hogy tájékoztassa nézőit az eredményes államfőválasztásról".

A napilap cikke szerint a híradó stábja ugyan készenlétben állt, de mivel a hírigazgató nem tartózkodott a newsroomban, így senki nem tudott dönteni az adás megszakításáról. A lap úgy tudja, amikor Cselényi László tévéelnök értesült arról, hogy még nem adtak hírt Sólyom László sikeres megválasztásáról személyesen rendelte el, hogy legalább feliratot tegyenek a képernyőre és sürgette, mihamarabb jelentkezzen a rendkívüli híradó.

Az MTV a pápa halálhírének közlésével késlekedett

Korábban a köztévé hírigazgatóját, Nika Györgyöt menesztette a hírigazgatói, majd a híradó főszerkesztői posztjáról is Rudi Zoltán, az MTV elnöke a pápa halálhírének késedelmes közzététele miatt Igaz ugyanakkor, hogy csupán a hírigazgatói tisztségből való elmozdítást indokolták azzal, hogy csaknem fél órát késett az MTV a pápa halálhírének bejelentésével.

Az MTV-nél az volt a fiaskó indoklása, hogy nem volt elérhető vezető, aki rendelkezhetett volna az adás megszakításáról, így rendkívüli híradóval az MTV csak az éppen futó film végeztével jelentkezett. A baki miatt írásbeli figyelmeztetést kapott Baló György kulturális igazgató is, mert mint ügyeletes MTV-vezér elérhetetlen volt.