Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Húszan osztoznak a Hírtévé részvényein

2002.10.04. 10:16
Egymáshoz több szálon kötődő s nehezen átlátható üzleti kapcsolatban álló személyek alkotják a Hír Televízió Rt. tulajdonosi körét - derül ki a Napi Gazdaság pénteki számából. A befektetők többsége a szállodaiparral és ingatlanforgalmazó cégekkel áll kapcsolatban. Borókai Gábor, az rt. elnöke egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy a vállalkozók mekkora tőkével járultak hozzá a szerveződő jobboldali csatorna elindításához.
Húsz magánszemély osztozik a bejegyzés alatt álló, 20 millió forint jegyzett tőkéjű Hír Televízió Rt. részvényein - írja a napilap. Ahogy korábban beszámoltunk róla, többségük a szállodaiparral, illetve ingatlanforgalmazó cégekkel tart kapcsolatot. A részvénytársaság elnöke Borókai Gábor, az Orbán-kormány szóvivője, a cég "kulcsfigurája" pedig a napilap szerint a részvények negyedét birtokló és az igazgatóságban is helyet foglaló kanadai Alex Pocsai. 7,5 százalékos részesedése van még a cégben az ugyanazon a kanadai lakcímen bejegyzett Lajos Pocsainak is.

Pocsaiék a fővállalkozók

Alex Pocsai a Napi Gazdaság összeállítása szerint több szállodaipari, illetve ingatlanforgalmazással foglalkozó magyarországi vállalkozásban érdekelt, így az Avence-Haus Készházgyártó Kft.-vel és az ingatlanforgalmazó Everglades Kereskedelmi Kft.-nek.

Pocsai a tulajdonosa a Buda Invest Ingatlanforgalmazó Kft.-nek is, amelynek jelentős részesedése van a hévízi Hotel Carbona Gyógyszálloda Rt.-ben is, ahol korábban fennálló állami tulajdonrészt Selmeczi Gabriella, az Orbán-kormány egykori politikai államtitkár képviselete. (A hévízi vállalkozás 2001-2002-ben 320 millió forinthoz jutott a Széchenyi tervből.) A Pocsai és Pocsainé Bálintfy Eszter egykori tulajdonában lévő Bálintfy és Társai Ingatlanforgalmazó Kft. jogutódjaként létrejött cég felügyelőbizottságának tagja egyebek között Jeszenszki Gábor, aki a Hír Televíziónál is fb.-tag.

A technikát már megrendelték

Pocsait a Hír Televízió ötletadója, a vállalkozástól időközben elálló Krasznai János találta meg - mondta a Napi Gazdaságnak Borókai Gábor. Pocsai ezt követően olyan piaci szereplőkkel igyekezett körülvenni magát, akik már sikeresek voltak egyéb területeken, például a szállodaiparban, a kereskedelemben vagy a kommunikáció terén, ezek között említhető Losonczy Pál vagy Várnai Szabolcs. Borókai nem árulta el az eddigi befektetések értékét, csupán annyit közölt, hogy a szükséges technikákat a cég már megrendelte, és rendelkezésükre áll a decemberi starthoz a működésnek helyet adó ingatlan is.