Judit
3 °C
7 °C

Húszan osztoznak a Hírtévé részvényein

2002.10.04. 10:16
Egymáshoz több szálon kötődő s nehezen átlátható üzleti kapcsolatban álló személyek alkotják a Hír Televízió Rt. tulajdonosi körét - derül ki a Napi Gazdaság pénteki számából. A befektetők többsége a szállodaiparral és ingatlanforgalmazó cégekkel áll kapcsolatban. Borókai Gábor, az rt. elnöke egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy a vállalkozók mekkora tőkével járultak hozzá a szerveződő jobboldali csatorna elindításához.
Húsz magánszemély osztozik a bejegyzés alatt álló, 20 millió forint jegyzett tőkéjű Hír Televízió Rt. részvényein - írja a napilap. Ahogy korábban beszámoltunk róla, többségük a szállodaiparral, illetve ingatlanforgalmazó cégekkel tart kapcsolatot. A részvénytársaság elnöke Borókai Gábor, az Orbán-kormány szóvivője, a cég "kulcsfigurája" pedig a napilap szerint a részvények negyedét birtokló és az igazgatóságban is helyet foglaló kanadai Alex Pocsai. 7,5 százalékos részesedése van még a cégben az ugyanazon a kanadai lakcímen bejegyzett Lajos Pocsainak is.

Pocsaiék a fővállalkozók

Alex Pocsai a Napi Gazdaság összeállítása szerint több szállodaipari, illetve ingatlanforgalmazással foglalkozó magyarországi vállalkozásban érdekelt, így az Avence-Haus Készházgyártó Kft.-vel és az ingatlanforgalmazó Everglades Kereskedelmi Kft.-nek.

Pocsai a tulajdonosa a Buda Invest Ingatlanforgalmazó Kft.-nek is, amelynek jelentős részesedése van a hévízi Hotel Carbona Gyógyszálloda Rt.-ben is, ahol korábban fennálló állami tulajdonrészt Selmeczi Gabriella, az Orbán-kormány egykori politikai államtitkár képviselete. (A hévízi vállalkozás 2001-2002-ben 320 millió forinthoz jutott a Széchenyi tervből.) A Pocsai és Pocsainé Bálintfy Eszter egykori tulajdonában lévő Bálintfy és Társai Ingatlanforgalmazó Kft. jogutódjaként létrejött cég felügyelőbizottságának tagja egyebek között Jeszenszki Gábor, aki a Hír Televíziónál is fb.-tag.

A technikát már megrendelték

Pocsait a Hír Televízió ötletadója, a vállalkozástól időközben elálló Krasznai János találta meg - mondta a Napi Gazdaságnak Borókai Gábor. Pocsai ezt követően olyan piaci szereplőkkel igyekezett körülvenni magát, akik már sikeresek voltak egyéb területeken, például a szállodaiparban, a kereskedelemben vagy a kommunikáció terén, ezek között említhető Losonczy Pál vagy Várnai Szabolcs. Borókai nem árulta el az eddigi befektetések értékét, csupán annyit közölt, hogy a szükséges technikákat a cég már megrendelte, és rendelkezésükre áll a decemberi starthoz a működésnek helyet adó ingatlan is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?