Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kampánycsendsértés a fővárosban és Győrött

2006.10.01. 17:42
Győrött politikai hirdetés volt egy szombaton megjelent újságban, a budapesti Fővám téren pedig egy felmatricázott autó parkolt, amelynek oldalán a kép és a felirat az egyik jelölt támogatására szólított fel.

Kampánycsendsértést állapított meg vasárnap délelőtt az V. kerületi Választási Bizottság. Egy panaszos azt kifogásolta, hogy az egyik szavazókör elé szombaton a Fővám téren egy olyan autó parkolt, amelynek oldalán kép és felirat szólít fel az egyik helyi szervezet jelöltjének támogatására. Rónaszéki László, a kerületi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a testület egyetértett a panasszal.

Madách Zsuzsanna, a helyi választási bizottság elnöke elmondta, hogy a testület határozatában eltiltott a további jogsértéstől. A kerületi választási bizottság határozata ellen három napig lehet panaszt benyújtani, amit a Fővárosi Választási Bizottság bírál majd el. A választási iroda vezetője közölte azt is, hogy a Kossuth téren zajló kulturális rendezvénnyel kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett a választási bizottsághoz a délelőtti órákig.

Problémák Győrött

Kora délután a győri választási bizottság megállapította, hogy kampánycsndsértés történt. Az egyik hirdetési újságban az egyik párt polgármesterjelöltjének egész oldalas hirdetése szerepelt, és a lapot szombaton juttatták el az olvasókhoz. Győrött vasárnap reggel is volt egy bejelentés a helyi választási bizottságnál. A kifogásolt szórólapokról azonban nem lehetett egyértelműen megállapítani és bizonyítani, hogy a kampánycsend óráiban helyezték ki őket.

Kizártak egy szavazatszámlálót Füzesabonyban

Kizárták az egyik füzesabonyi szavazatszámláló bizottság pártdelegált tagját, mert a "kelleténél többet segítetett" egy szavazólap kitöltésénél, tájékoztatott vasárnap a helyi választási bizottság elnöke. A tag kimondta a támogatandó párt nevét a szavazópolgár előtt, közölte Nagy István.

A választási bizottság megállapította a jogsértést és intézkedett a tag kizárásáról, mondta az elnök. Ugyancsak elmarasztaló döntést hozott a testület egy, a kampánycsend idején kiragasztott pártplakát ügyében, és eltiltotta az ismeretlen elkövetőt a további jogsértéstől.

Még vizsgálják

Állampolgári bejelentés érkezett kampánycsendsértés gyanúja miatt az Országos Választási Bizottsághoz, a Hírszerző internetes újság információi szerint. A bejelentő a portál szerint azt kifogásolta, hogy a Hír tv honlapján kora délutánig olvasható volt egy választási beszéd szövege. Az OVB döntéséről az ügyben egyelőre nincs hír.

A legnagyobb internetes tartalomszolgáltatókat, így az Indexet is tömörítő Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) állásfoglalása alapján a tagok kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tehetnek közzé választással kapcsolatos híreket, információkat.

Az MTE állásfoglalása szerint péntek éjféltől friss anyagok már a kampánycsendnek megfelelően kell, hogy megjelenjenek meg, a régebbiek azonban ugyanúgy elérhetők maradhatnak, igaz, legalább két kattintásra a nyitó oldaltól. A Hír tv nem tagja az MTE-nek, így ezeket az önkorlátozásokat nem kell betartania, a kampánycsend-sértést pedig minden egyes esetben az Országos Választási bizottságnak kell kivizsgálnia.

Nem létezett, betiltották

Nem létező szervezet szórólapját tiltották be Karácsondon. Ugyanakkor a Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB)vasárnapi ülésén nem zárta ki a szórólapon szereplőket a jelölésből. A helyi választási bizottság még pénteken döntött a civil szervezet szórólapja terjesztésének betiltásáról, ugyanis a feltüntetett szervezet, amely konkrét jelöltek megválasztására buzdított, nem létezik.

Többen fellebbeztek a döntés ellen és azt kérték a TVB-től, hogy a szórólapon szereplőket zárják ki a jelölésből. A testület végül érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fellebbezést, mert a dokumentum nem tartalmazta a jogszabály megjelölését.