Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mérhetetlen reklámszelet a Hír Tévében

2003.09.26. 11:10
Eddig nem mutattak számottevő érdeklődést a magyar reklámpiac szereplői a Hír Tévé iránt. Borókai Gábor, a csatorna elnöke nemrégiben azt nyilatkozta: szeretné, ha a "konzervatív, értékalapú csatorna" már jövőre nullszaldós lenne, amiben nagy szerepet szán a reklám bevételeknek is. Az Index információi szerint a hosszútávra tervezett vállalkozás mintegy 200 fős gárdája az elmúlt hónapokban több ízben csak jelentős csúszással kapta meg járandóságát, ám a csatorna elnöke cáfolta, hogy egy hónaposnál régebbi, bérjellegű kifizetetlen számláik volnának.
Az Orbán-kormány egykori szóvivője, Borókai Gábor egy nemrég megjelent interjújában sikeresnek minősítette az első magyar "konzervatív, értékalapú csatorna" gazdálkodását. A Hír Tévé elnök-vezérigazgatója szerint ugyanis a cég tulajdonosai öt-hat éves türelmi időt adtak a nyereségessé válásra, ő azonban már 2004 második felében szeretné elérni, hogy "a csatorna annyit termeljen, amennyit felhasznál". Borókai az Utolsó Figyelmeztetés című jobboldali magazinban úgy vélekedett, hogy ehhez a "kordában tartott" kiadások mellett a kábelszolgáltatóktól kapott díjak és további reklámbevételek szükségesek.

Nem mérik a reklámpiacon

A tíz hónapja üzemelő kábelcsatornán azonban egyelőre csak néhány cég hirdetései láthatók, a reklámblokkok pedig többnyire csupán egy-egy vállalkozás szlogenjét vagy klipjét tartalmazzák. A Hír Tévé reklámpiaci részesedéséről egyébként nincsenek hivatalos adatok. A magyarországi reklámköltéseket figyelő Médiagnozisnál az Index kérdésére elmondták, hogy a hazai hirdetőktől eddig nem érkezett számottevő érdeklődés a hírtelevízió helyzetének vizsgálatára, ezért nem is mérik a csatorna részesedését.

Irigylésre méltó problémák

Információink szerint a stabilitást sugalló kép ellenére a Hír Tévénél is jelentkeztek kisebb fizetési problémák. Úgy tudjuk, szerkesztőségi értekezleten is szóba került, hogy az elmúlt félévben gyakran hosszabb időre késett a fizetések átutalása, a technikai stáb néhány tagja pedig a csúszó kifizetések miatt távozott a januárban indult médiacégtől. Az Index értesülései szerint, a hírtévés alkalmazottak reklamációjára az elnök sem tudott bíztató választ adni.

"Más médiumokhoz, például a Magyar Televízióhoz, hasonlóan a Hír Tévé működése sem mentes a gondoktól, ám a mi problémáinkat sokan irigyelhetnék itthon" - mondta kérdésünkre Borókai Gábor hozzátéve, hogy az elmúlt hetekben új műsorokat indítottak, és további fejlesztéseket is terveznek. A Hír Tévének több a kintlévősége, mint a tartozása - tette hozzá. Borókai cáfolta, hogy egy hónaposnál régebbi - bérjellegű - kifizetetlen számláik lennének, mint mondta "például az augusztus 10-i teljesítésű számlákat már rendezték".

Százmilliós befektetések

Mint emlékezetes, tavaly októberben derült ki, hogy két kanadai állampolgár lesz a tévé főrészvényese. Bár a sajtóban megjelent korábbi találgatások azt valószínűsítették, hogy a választási vereség után saját tévét kereső Fidesz állt az induló vállalkozás mögé, a 20 milliós alaptőkével bejegyzett rt. részvényeinek jelentős hányadát a magyar médiapiacon addig ismeretlen, szállodaipari vállalkozásokban érdekelt Alex és Lajos Pocsai jegyezte. A húszfős tulajdonosi kör a cég indulása után Borókai bejelentése szerint több százmilliós beruházással indította útjára a hírcsatornát: röviddel a sugárzás megkezdése után Óbudán elkészült a tévé új stúdióépülete.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!