Piroska
-2 °C
5 °C

Veres püspök szerint is közügy a hit

2006.04.03. 08:15
Veres András katolikus püspök egyetért Semjén Zsolt azon kijelentésével, mely szerint a hit, illetve a vallás közügy.
Az evangéliumi értékrend egyszerre szolgálja az egyén és a közösség javát, a hit nem magánügy, jelentette ki Veres András katolikus püspök egy hétvégi rendezvényen - írja hétfői számában a Népszabadság.

A Városligeti fasorban tartott katolikus pedagógiai tanácskozáson a katolikus püspöki kar titkára többször bírálta a kormányt, főleg Magyar Bálint oktatási minisztert. A keresztény nevelés a hitre épít - mondta.

Veres András kísérletet tett annak megválaszolására, hogy szabad-e testi fenyítést alkalmazni gyerekekkel szemben, s szavai alapján úgy tűnt, hogy végső eszközként esetenként megengedhetőnek tartja - írja a lap. Veres hozzátette, hogy a testi fegyelmezés nem lehet büntetés és csak "szeretetből fakadhat".

A Fidesz országos listáján negyedik helyen szereplő Semjén Zsolt a KDNP országos nagygyűlésén bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon kijelentését, hogy a vallás magánügy. Semjén - Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve - kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Azt ugyancsak Mindszenty bíboros mondta korábban, hogy Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást.