Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hitgyülis bibliaismeret az érettségin?

2006.03.10. 15:20
Ettől az évtől közép- és emeltszinten is lehet érettségit tenni bibliaismeretből, a vizsga követelményrendszerét a Hit Gyülekezete dolgozta ki. Az Index kérdésére az Oktatási Minisztériumban hangsúlyozták: a felekezet által kidolgozott tantárgyból csak a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolákban tanulók vizsgázhatnak.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az érettségiről szóló kormányrendeletben a bibliaismeret vizsgatárgy mellett a Hit Gyülekezetének neve szerepel. A kormányrendelet alapján ettől az évtől közép- és emelt szinten is lehet érettségit tenni a tárgyból.

ELtérő értelmezések

Mint Friss Péter, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője az Index kérdésére elmondta: ez a tárgy választható és csak a világnézetileg elkötelezett iskolákban, azon belül is csak a Hit Gyülekezet által fenntartott intézményekben lehet érettségit tenni belőle, hiszen ezt a tárgyat csak ott tanítják.

A vizsgatárgy felvételét az érettségi követelményei közé még tavaly kezdeményezte a Hit Gyülekezete. Ahhoz, hogy ez bekerülhessen a kormányrendeletbe, az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) egyetértésére volt szükség.

Mint az OM honlapján olvasható: az OKNT 2005 június 9-i ülésén résztvevők úgy vélték: önmagában „bibliaismeret” vizsgatárgyról nem lehet beszélni, hiszen az Írásnak felekezetenként különböző értelmezései lehetnek.

Az OKNT ezért csak úgy támogatta a bibliaismeret felvételét a vizsgatárgyak közé, ha annak nevében megjelenik a felekezet neve is. A kormányrendeletben ezért már a vizsgatárgy hivatalos neve „Bibliaismeret – Hit Gyülekezete”.

Két szinten

Magyarország negyedik legnagyobb egyháza a főiskolai képzést nyújtó Szent Pál Akadémia mellett több iskolát tart fenn Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Salgótarjánban – mondta az Indexnek Horváth András, a Hit Gyülekezete oktatási igazgatója. Ezek között két középiskola van, az egyik a budapesti Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium, a másik a debreceni Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola.

Bibliaismeretből 1998 óta lehet érettségizni az egyház iskoláiban, most azonban az érettségi reform miatt el kellett készíteni a kétszintű vizsga követelményeit. Horváth András szerint így idén harminc-negyven diák érettségizik majd a tárgyból.

Horváth András megemlítette azt is, hogy hasonló tárgyból érettségizhetnek a katolikus vagy más felekezeti iskolákba járó diákok is, csak ott ezt hittannak vagy éppen judaisztikának nevezik.