Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nyerészkedésre használnák a diákhitelt

2002.01.21. 11:11
Alighogy bevezették a felsőoktatásban az alanyi jogon elérhető diákhitel intézményét, máris megjelentek a zavarosban halászó közvetítők és ajánlattevők - adta hírül a Magyar Hírlap. Nagy haszonnal kecsegtető befektetéseket kínálnak azoknak a diákoknak, akik hajlandók felvenni és továbbadni a diákhitelt.
Nagy haszonnal kecsegtető befektetéseket kínálnak azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik nem szorulnak ugyan rá a diákhitelre, de a nyereség reményében hajlandók felvenni és továbbadni a havi 10, 15, vagy 21 ezer forintos összeget. A közvetítők malmára hajthatja a vizet, hogy márciustól egy összegben felvehető az egy szemeszterre kapható 105 ezer forint.

"Tuti tipp"

Az egyik ilyen "tuti tipp" szerint, a diákhitelt egy, csak interneten keresztül elérhető külföldi bankba kellene átutalni, ahol magasabb kamatot fizetnének rá, mint amit a diákhitelre kell fizetni - értesült a napilap.

Külföldi bankba ne!

A Széchényi István Egyetem Győri Kredit című lapja például figyelmeztette olvasóit: óvakodjanak a titokzatos külföldi bankba való befektetéstől, mert ezekre a hazai betétbiztosítási garanciák nem vonatkoznak. De munkába állása után mindenképpen a hallgatótól vonja le az APEH a diákhitel törlesztőrészleteit.

A cikk szerzője Ponácz György Márk közgazdász szakos hallgató az Indexnek elmondta: találkozott az egyik biztosítótársaság üzletkötőjével, akinek az ajánlata egy tíz évre szóló befektetéshez kötött életbiztosítás volt, amelyhez a diákhitel havi összegét kellett volna befizetni.

Fokozott kockázat

A biztosítótársaság tíz év múlva hárommillió forint körüli összeget ígért. - Az ilyen életbiztosításoktól ugyan a banki kamatnál magasabb hozam várható, ám a kockázat is nagyobb, mivel ezeket befektetési alaphoz kötik - figyelmeztetett Ponácz. - Az is fontos információ, hogy ha a diák mondjuk két év után szeretné felbontani a szerződést, az elért hozamoknak csak egy részét kaphatja meg.

Mindenki maga dönt

A diákhitel célja, hogy segítse az egyetemi, főiskolai tanulmányok elvégzését - mondta a Magyar Hírlapnak Őri András, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója. A központ csak azt vizsgálja, megfelel-e az előírt feltételeknek a hitelfelvevő, azt nem, mire fordítja a pénzt. Nagykorú emberekről van szó - mondta a szóvivő -, mindenki maga döntheti el, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel, amely nem támogatás, juttatás, hanem hitel, noha a kondíciók igen kedvezők.

A fizetés hat százalékával törleszthetnek

A hitel visszafizetése jövedelemarányosan történik, azaz a törlesztési kötelezettség mértéke a hallgatók mindenkori, aktuális, személyi jövedelemadó köteles jövedelmének azonos és vállalhatóan alacsony, mintegy 6 százalékos lesz. A visszafizetés akkor kezdődik, amikor a hallgató befejezte tanulmányait, és SZJA köteles jövedelemmel rendelkezik.

A hitel változó kamatozású, mértéke alacsonyabb a hasonló célra igénybe vehető kereskedelmi banki hitelek kamatánál. Idén 9,5% a diákhitel kamata.

A diploma után munkába álló hallgatók diákhitelének törlesztése legkorábban 2003. január 1-jén kezdődik, de most január 1-jétől már előtörlesztésre is mód nyílik azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Igénylik a hitelt
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a hallgatók 61 százaléka felvenne hitelt a diákhitel rendszerben megfogalmazott konstrukcióban. Vagyis igénybe venne olyan hitelt, amelynek havi összege 21 ezer forint, a törlesztést a munkavállaláskor kell elkezdeni, a törlesztő részlet nagysága a jövedelem nagyságától függ (annak 6-7 százaléka).

A hitel nagyságát illetően a megkérdezett hallgatók 94 százaléka szerint a 21 ezer ft-os hitellehetőség jelentős, illetve érzékelhető segítséget jelentene a diákoknak tanulmányaik folytatásához. A megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy ez a hitel személy szerint neki jelentős, illetve érzékelhető segítséget jelentene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?