Vendel
6 °C
19 °C

Nyerészkedésre használnák a diákhitelt

2002.01.21. 11:11
Alighogy bevezették a felsőoktatásban az alanyi jogon elérhető diákhitel intézményét, máris megjelentek a zavarosban halászó közvetítők és ajánlattevők - adta hírül a Magyar Hírlap. Nagy haszonnal kecsegtető befektetéseket kínálnak azoknak a diákoknak, akik hajlandók felvenni és továbbadni a diákhitelt.
Nagy haszonnal kecsegtető befektetéseket kínálnak azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik nem szorulnak ugyan rá a diákhitelre, de a nyereség reményében hajlandók felvenni és továbbadni a havi 10, 15, vagy 21 ezer forintos összeget. A közvetítők malmára hajthatja a vizet, hogy márciustól egy összegben felvehető az egy szemeszterre kapható 105 ezer forint.

"Tuti tipp"

Az egyik ilyen "tuti tipp" szerint, a diákhitelt egy, csak interneten keresztül elérhető külföldi bankba kellene átutalni, ahol magasabb kamatot fizetnének rá, mint amit a diákhitelre kell fizetni - értesült a napilap.

Külföldi bankba ne!

A Széchényi István Egyetem Győri Kredit című lapja például figyelmeztette olvasóit: óvakodjanak a titokzatos külföldi bankba való befektetéstől, mert ezekre a hazai betétbiztosítási garanciák nem vonatkoznak. De munkába állása után mindenképpen a hallgatótól vonja le az APEH a diákhitel törlesztőrészleteit.

A cikk szerzője Ponácz György Márk közgazdász szakos hallgató az Indexnek elmondta: találkozott az egyik biztosítótársaság üzletkötőjével, akinek az ajánlata egy tíz évre szóló befektetéshez kötött életbiztosítás volt, amelyhez a diákhitel havi összegét kellett volna befizetni.

Fokozott kockázat

A biztosítótársaság tíz év múlva hárommillió forint körüli összeget ígért. - Az ilyen életbiztosításoktól ugyan a banki kamatnál magasabb hozam várható, ám a kockázat is nagyobb, mivel ezeket befektetési alaphoz kötik - figyelmeztetett Ponácz. - Az is fontos információ, hogy ha a diák mondjuk két év után szeretné felbontani a szerződést, az elért hozamoknak csak egy részét kaphatja meg.

Mindenki maga dönt

A diákhitel célja, hogy segítse az egyetemi, főiskolai tanulmányok elvégzését - mondta a Magyar Hírlapnak Őri András, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója. A központ csak azt vizsgálja, megfelel-e az előírt feltételeknek a hitelfelvevő, azt nem, mire fordítja a pénzt. Nagykorú emberekről van szó - mondta a szóvivő -, mindenki maga döntheti el, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel, amely nem támogatás, juttatás, hanem hitel, noha a kondíciók igen kedvezők.

A fizetés hat százalékával törleszthetnek

A hitel visszafizetése jövedelemarányosan történik, azaz a törlesztési kötelezettség mértéke a hallgatók mindenkori, aktuális, személyi jövedelemadó köteles jövedelmének azonos és vállalhatóan alacsony, mintegy 6 százalékos lesz. A visszafizetés akkor kezdődik, amikor a hallgató befejezte tanulmányait, és SZJA köteles jövedelemmel rendelkezik.

A hitel változó kamatozású, mértéke alacsonyabb a hasonló célra igénybe vehető kereskedelmi banki hitelek kamatánál. Idén 9,5% a diákhitel kamata.

A diploma után munkába álló hallgatók diákhitelének törlesztése legkorábban 2003. január 1-jén kezdődik, de most január 1-jétől már előtörlesztésre is mód nyílik azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Igénylik a hitelt
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a hallgatók 61 százaléka felvenne hitelt a diákhitel rendszerben megfogalmazott konstrukcióban. Vagyis igénybe venne olyan hitelt, amelynek havi összege 21 ezer forint, a törlesztést a munkavállaláskor kell elkezdeni, a törlesztő részlet nagysága a jövedelem nagyságától függ (annak 6-7 százaléka).

A hitel nagyságát illetően a megkérdezett hallgatók 94 százaléka szerint a 21 ezer ft-os hitellehetőség jelentős, illetve érzékelhető segítséget jelentene a diákoknak tanulmányaik folytatásához. A megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy ez a hitel személy szerint neki jelentős, illetve érzékelhető segítséget jelentene.