Mátyás
-6 °C
1 °C

Hitesek pengeváltása Hegedűs püspökkel

2001.10.26. 14:09
A Hit Gyülekezete szerint Hegedűs Lóránt református püspököt hidegen hagyja a spiritizmus és az okkultizmus térhódítása, és a nemzeti ünnepet is csak arra használta, hogy a kisegyházat bírálja - tartalmazza a gyülekezet hétfői közleménye, melyet annak kapcsán adtak ki, hogy előző nap az egyházat bírálta a püspök egy érdi '56-os megemlékezésen. Hegedűs Lóránt szerint egész életét a a spiritizmus elleni küzdelem jellemezte, így visszautasítja a hitesek közleményét annak egyes részleteit hazugságnak minősítve.
"A Hit Gyülekezete aggódva figyeli idősebb Hegedűs Lóránt püspök úr mentális állapotának romlását, és egyben tiltakozik a püspök egyházunkat támadó legutóbbi kijelentései miatt, amelyeket súlyos blaszfémiának tartunk" - olvasható a Hit Gyülekezetének hétfői közleményében. Nehezményezik, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére vasárnap Érden tartott ünnepségen Hegedűs Lóránt, "ahelyett hogy hazánk e kiemelkedő történelmi eseményének mára vonatkozó üzenetét fogalmazta volna meg, újabb kirohanást intézett a Hit Gyülekezete ellen".

Hecckampány?

A lélektani manipulációról és a mágia reneszánszáról szóló eszmefuttatása végén az Isten erejének jelenkori megnyilvánulásait nyíltan hirdető közösségünket hozta fel példának - folytatódik a tiltakozás. A gyülekezet a püspök "uszító és egyben teológiai képtelenségek sorát tartalmazó állításait" Szentlélek-káromlásnak tartják. Kijelentései alapján úgy vélik, hogy a MIÉP-szimpatizáns püspök urat az okkultizmus és a spiritizmus valódi térhódítása teljesen hidegen hagyja, a Hit Gyülekezetével kapcsolatban pedig csak azokra az objektivitást nélkülöző információkra tud hagyatkozni, amelyeket a közösségük elleni politikai hecckampány részeként, többek között antiszemitizmusáról elhíresült fia, ifj. Hegedűs Loránt, a MIÉP alelnöke fogalmazott meg. Sajnálják, hogy '56 emléke a nemzeti egység és összetartozás, illetve a közös jó munkálása helyett egyesek számára ismét csak olcsó ürügy szélsőséges nézeteik megfogalmazására.

A püspök egészsége kiváló

A Dunamelléki Egyházkerület sajtóirodájának reagálása szerint a "nyilatkozat" első mondata érthetetlen, "mert Püspök Úr - Istennek hála - tényleg jó egészségnek örvend! Bizonyítja ezt óriási munkabírása, s az a rengeteg szolgálat (előadás, igehirdetés, tárgyalás stb.), amelyet püspökként, egyetemi tanárként és nemzetközileg is ismert tudós teológusként bel- és külföldön folyamatosan vállal és magas színvonalon végez".

Tévés bejátszásokra hivatkozik Hegedűs

Az ott elhangzottakra Hegedűs Lóránt így emlékezik: "Az október 21-i érdi igehirdetésben az imádság és az okkult mágia közti különbségtétel során elhangzott, hogy az imádság Isten akaratának betöltésével kívánja elérni a maga kívánságának teljesedését, és soha nem annak központi igazsága ellenére. Jézus szerint: "Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár, mindazáltal ne úgy legyen, amint én akarom, hanem amint Te" (Máté 26:39). Az okkultizmus viszont, - melynek minden formáját elítélte az igehirdetés - "Istent vagy ördögöt" mozgósítani akarva minden áron a maga akaratát akarja keresztülvinni negatív szellemi és parapszichológiai erőkkel. Példának hozta fel az igehirdetés a televíziós közvetítésben is látható Hit Gyülekezet-es hipnotikus hanyatteséseket az ottani résztvevők részéről. Ez nem minden objektivitást nélkülöző információkra "és politikai hecckampányra hagyatkozó", hanem a mindenki által konkrétan látható televíziós közvetítésen alapuló közlés.

"Hazugság, hogy hidegen hagy az okkultizmus"

Hazugság, hogy az okkultizmus és spiritizmus bármely formája hidegen hagyta volna Hegedűs Lórántot, "hisz az igehirdetésben, annak egy pontján az egész jelenséget szembeállítottam a keresztyén imádkozás életformájával". Hazugság, hogy "olcsó ürügy" volt mindez az 56-os nemzeti egység megtorpedózására. Az antiszemitizmusnak árnyéka is távol állt az igehirdetéstől, mely Krisztust hirdette, akinél "nincs zsidó, sem görög, sem szolga, sem szabad, sem férfi, sem nő, hanem mindnyájan egyek Krisztusban" (Gal 3:28).